Ingredienten: # 400 gram rijst # 2 ajuinen # 75 gram tomatenpuree # 200 ml olijfolie # een handvol verse peterselie heel fijn gesnipperd # 1 eetlepel granaatappel siroop # 1theelepel zout en 1 theelepel peper # 10 kleine blaadjes munt/ je mag de munt vervangen door dille # sneetje citroen / kan ook enkele citruszout zetten
Bereiding: # ik had nog wat druivenbladeren staan die ik verleden jaar had kunnen bewaren in gezouten water. # Eerst goed afgespoeld # binnenkort komen de nieuwe druivenblaadjes terug op de struiken # Deze verse druivenblaadjes zouden 5 minuten eventjes koken in kokend water # daarna de druivenblaadjes onmiddellijk in koud water laten spoelen en laten afdruppelen
# daarna heb ik de rijst ( die ik op voorhand eens goed hebt gewassen ) in een kom gezet # 2 ajuinen heel fijn gesnipperd , zout, peper, tomatenpuree , granaatappel siroop , muntblaadjes heel fijn gesneden , peterselie heel fijn gesnipperd , olijfolie # je kan altijd wat sambal of eventueel pikante kruiden toevoegen die dat het graag pikant heeft # leg een druivenblad met de onderkant ( ruwe kant naar boven ) # leg wat mengsel op het druivenblad met de onderkant van het blad naar boven en vouw daarna de zijkanten naar binnen en rol de rest van het blad op ( strak ) # opletten ook niet teveel rijst plaatsen want tijdens het bakken zwelt de rijst op # vooraleer je begin kun je een stuk vlees of kip plaatsen onderaan # leg de rolletjes strak langs elkaar in de pan # zet daarop een schijfje of twee gesneden citroenen of enkele citruszout # heb deze voorzichtig gevuld met warm water en een vleesbouillon gemengd tot de rolletjes juist onder water staan ( mag ook kipbouillon gebruiken) # daarna plaats je een bord op de sarma om te voorkomen dat de rolletjes opengaan tijdens het koken # breng de pan aan de kook en laat de rolletjes op een zacht vuurtje (nr4-5 ) koken met deksel toe # de sarma is gaar op het moment dat het water verdampt is en dat de druivenblad zacht is. # Altijd beter om eentje te proeven want als de rijst nog niet goed gebakken voeg dan heel weinig warm water bij . # het duurt zeker een uurtje op matig vuur bakken #Eet smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties