Turkse sarma

Gepubliceerd op 23 maart 2021 om 20:31

Met druivenblaadjes heerlijke sarma gemaakt

Ingredienten:
# 400 gram rijst
# 2 ajuinen
# 75 gram tomatenpuree
# 200 ml olijfolie
# een handvol verse peterselie heel fijn gesnipperd
# 1 eetlepel granaatappel siroop
# 1theelepel zout en 1 theelepel peper
# 10 kleine blaadjes munt/ je mag de munt vervangen door dille
# sneetje citroen / kan ook enkele citruszout zetten

Bereiding:
# ik had nog wat druivenbladeren staan die ik verleden jaar had kunnen bewaren in gezouten water.
# Eerst goed afgespoeld
# binnenkort komen de nieuwe druivenblaadjes terug op de struiken
# Deze verse druivenblaadjes zouden 5 minuten eventjes koken in kokend water
# daarna de druivenblaadjes onmiddellijk in koud water laten spoelen en laten afdruppelen

# daarna heb ik de rijst ( die ik op voorhand eens goed hebt gewassen ) in een kom gezet 
# 2 ajuinen heel fijn gesnipperd , zout, peper, tomatenpuree , granaatappel siroop , muntblaadjes heel fijn gesneden , peterselie heel fijn gesnipperd , olijfolie
# je kan altijd wat sambal of eventueel pikante kruiden toevoegen die dat het graag pikant heeft
# leg een druivenblad met de onderkant ( ruwe kant naar boven )
# leg wat mengsel op het druivenblad met de onderkant van het blad naar boven en vouw daarna de zijkanten naar binnen en rol de rest van het blad op ( strak )
# opletten ook niet teveel rijst plaatsen want tijdens het bakken zwelt de rijst op
# vooraleer je begin kun je een stuk vlees of kip plaatsen onderaan
# leg de rolletjes strak langs elkaar in de pan # zet daarop een schijfje of twee gesneden citroenen of enkele citruszout
# heb deze voorzichtig gevuld met warm water en een vleesbouillon gemengd tot de rolletjes juist onder water staan ( mag ook kipbouillon gebruiken)
# daarna plaats je een bord op de sarma om te voorkomen dat de rolletjes opengaan tijdens het koken
# breng de pan aan de kook en laat de rolletjes op een zacht vuurtje (nr4-5 ) koken met deksel toe
# de sarma is gaar op het moment dat het water verdampt is en dat de druivenblad zacht is. 
# Altijd beter om eentje te proeven want als de rijst nog niet goed gebakken voeg dan heel weinig warm water bij .
# het duurt zeker een uurtje op matig vuur bakken
#Eet smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.