Een kriekentaart met als basis een gistdeeg met daarop Banketbakkersroom en krieken
en tenslotte met slagroom erop:
Deeg :
# 420 gr bloem
# 210 gr boter
# 80 gr melk
# 18 gr verse gist
# 1 ei , 25 gr suiker en zout
Banketbakkersroom :
# 500 ml melk
# 1 vanillestokje
# 90 gr suiker , 4 eierdooier ,50 gr vanillepuddingpoeder
# 1 bokaal krieken 750 gr
# 100 gr suiker en 50 gr vanillepuddingpoeder
Afwerking:
# 200 ml room ( moet koud zijn )
# 50 gr bloemsuiker
Bereiding:
# begin met de deeg te maken
# doe de bloem met de zachte boter in een kom en kneed door elkaar met een machine
# verwarm de melk tot ze lauw is en lost dan de gist op in de warme melk
# giet de opgeloste gist bij de bloem met boter en kneed verder met de machine
# voeg een snuifje zout, suiker en de ei bij . Kneed tot een elastische deeg
# vet de taartvorm in met boter en bestuif met bloem
# rol het deeg met een deegrol uit op een met bloem bestoven werkblad
# leg het deeg in de vorm en druk goed aan . Snijd het teveel deeg weg ( had nog 250 gr over ongeveer. Ga er morgen iets meemaken)
# verwarm de oven op 175 graden
# voor de banketbakkersroom heb ik de melk verwarmt op middelmatig vuur
# heb een vanillestokje in twee gesneden en heb er de zaadjes bij de melk gezet . Heb de peul er ook bijgezet
# klop de suiker met de eierdooiers tot ruban met de mixer . Doe er dan de puddingpoeder bij
# haal de peul uit de melk , giet een beetje warme melk bij de ruban en roer los . Giet nu de ruban bij de rest van de warme melk en laat op zacht vuur binden. Blijven roeren
# heb de pudding terug gemixt om het laten afkoelen en heb de deeg dan lichtjes bestrijkt met het afgekoelde banketbakkersroom
# bak 20 min. op 175 graden
# giet nu de krieken door een zeef en vang het sap op in een kookpot
# verwarm het sap met de suiker en roer dan de puddingpoeder los in het sap. Laat indikken
# voeg de krieken bij
# haal de taart uit de oven. Laat afkoelen en doe de krieken met de ingedikte sap in de vorm . Laat de taart opstijven en afkoelen
# klop met de garde de slagroom op met bloemsuiker
# doe de slagroom in een spuitzak met gekartelde spuitmond
# spuit de slagroom
# geraspt met witte chocolade
# smakelijk
Reactie plaatsen
Reacties