Turşu gemaakt : Is heel bekend bij ons in Turkije . Wordt dikwijls gegeten als bijgerecht bij het avondeten , zoals bij rijst ...
In 10 liter emmer gemaakt eerst :
# witte kool gebruikt
# wortelen
# bonen
# bloemkool
# puntpaprika’s
# augurken en komkommers ( kleintjes)
# een handvol kikkererwten
# je kan enkele pikante pepers bijvoegen is dan wat pikanter
# 300 ml azijn
# 6 klontjes suiker
# 2 teentjes look geraspt en nog 1 ganse knoflook( pellen en zo in zetten )
# 200 gram zeezout
# 150 gram citroenzout
Bereding:
# snijd de witte kool grof
# maak de bloemkool in grote stukken
# snijd eventueel de komkommers in dikke schijven of in repen
# snijd de paprika in grote stukken
# snij de wortelen in schijven # pel de lookteentjes
# eventueel enkele pikante pepers zetten die dat graag eten
# doe alle groenten in een grote emmer van 10 liter , voeg daar tussen wat kikkererwten toe
# rasp de teentjes look en voeg de andere lookteentjes bij
# meng wat beetje water met zeezout, citroenzout, azijn, suiker, goed door elkaar en meng dit over de groenten
# voeg daarna nog water totdat het helemaal bedekt is
# zet er een bord boven op zodat de groenten ondergedompeld blijven
# doe het deksel toe en bewaar deze 7 dagen in een donkere koele plaats( geen koelkast)
# De eerste drie dagen deksel eens openen en eens roeren en terug sluiten.
# nadien heb ik deze in glazen bokalen gezet ,zodat ik ze kan bewaren in de koelkast.
# duurt een klein weekje en de turşu iş klaar
# is ook altijd leuk om iemand een pleziertje te doen met een bokaaltje turşu
# Smakelijk!!
Reactie plaatsen
Reacties