Bereiding:
# kook de gedroogde aubergines in heet water voor 5-10 minuten met een koffielepel zout erbij
# tot dat de aubergines een beetje zacht zijn
# de reden dat er zout werd gevoegd , is om de bitterheid van de aubergines weg te nemen
# haal de aubergines uit de pan, doe ze in een zeef en houd ze enkele seconden onder koud water
#De druivenbladeren laat ik 2 minuten in kokend water; daarna leg ik het in koud water en dan laat ik het zeven
# zet de rijst eventjes in warm water in een kom
# snipper de ui heel fijn ,voeg daarbij de gehakt ,de fijngesneden peterselie , tomatenpuree ,zout en peper , geperste look en eventueel pikante paprika puree of ter alternatief arissa
# voeg daarbij ook nog wat granaatappel siroop
# spoel de rijst heel goed en voeg dit ook bij
# deze ingrediënten meng je goed door elkaar
# pak de aubergine en vul deze één per één met het mengsel 2/3 gevuld
# leg ze lichtjes schuin in een kookpot ( heb ze apart gekookt)
# leg eventueel op de aubergine en sarma een bord zodat het bij het kookproces niet naar omhoog komt
# vul nu warm water over de aubergines en sarma tot het bord juist gedekt juist gedekt is ( heb bij de sarma enkele schijfjes citroen geplaatst.
# sluit de kookpot met de deksel
# zet het de eerste max 5 minuten in begin op een hoge temperatuur, verlaag het dan onmiddellijk op een middelmatig vuurtje. Ik heb het op nr 4 gezet . Daarna zelfs op nr 2
# het duurde 1u30 -2 uur ( had het heel zachtjes laten bakken )
# het water moet bijna weggetrokken zijn , regelmatig kijken of het gebakken is
# haal van het vuur en laat een klein uurtje rusten
# smakelijk!
#njammie #sarma #deliciousfood #yummie #turksegerechten
Vandaag stond er op het menu Turkse dolma en sarma!
Ingrediënten :
# gedroogde aubergines 40 tal , druivenblaadjes ( gedroogde aubergine breng ik van Turkije mee, maar denk wel dat er hier ook wel zijn in Turkse winkels.)
# 1 kg rijst
# 3 ajuinen
# twee bosjes peterselie
# 400 ml olijfolie
# 4 soeplepels tomatenpuree
# 2 soeplepel biber salça( heel pikante saus zoals harissa . Deze hoeft niet . Je voegt het bij als je graag pikant graag eet)
# zout en peper van elk een 1,5 koffielepel
# 3 soeplepels granaatappel siroop
Reactie plaatsen
Reacties