Turkse dolma en sarma

Gepubliceerd op 11 augustus 2021 om 21:07

 

Bereiding:

# kook de gedroogde aubergines in heet water voor 5-10 minuten met een koffielepel zout erbij

# tot dat de aubergines een beetje zacht zijn

# de reden dat er zout werd gevoegd , is om de bitterheid van de aubergines weg te nemen

# haal de aubergines uit de pan, doe ze in een zeef en houd ze enkele seconden onder koud water
#De druivenbladeren laat ik 2 minuten in kokend water; daarna leg ik het in koud water en dan laat ik het zeven 

# zet de rijst eventjes in warm water in een kom

# snipper de ui heel fijn ,voeg daarbij de gehakt ,de fijngesneden peterselie , tomatenpuree ,zout en peper , geperste look en eventueel pikante paprika puree of ter alternatief arissa

# voeg daarbij ook nog wat granaatappel siroop

# spoel de rijst heel goed en voeg dit ook bij

# deze ingrediënten meng je goed door elkaar

# pak de aubergine en vul deze één per één met het mengsel 2/3 gevuld

# leg ze lichtjes schuin in een kookpot ( heb ze apart gekookt)

# leg eventueel op de aubergine en sarma een bord zodat het bij het kookproces niet naar omhoog komt

# vul nu warm water over de aubergines en sarma tot het bord juist gedekt juist gedekt is ( heb bij de sarma enkele schijfjes citroen geplaatst.

# sluit de kookpot met de deksel

# zet het de eerste max 5 minuten in begin op een hoge temperatuur, verlaag het dan onmiddellijk op een middelmatig vuurtje. Ik heb het op nr 4 gezet . Daarna zelfs op nr 2

# het duurde 1u30 -2 uur ( had het heel zachtjes laten bakken )

# het water moet bijna weggetrokken zijn , regelmatig kijken of het gebakken is

# haal van het vuur en laat een klein uurtje rusten
# smakelijk!

#njammie #sarma #deliciousfood #yummie #turksegerechten

   

 

 

Vandaag stond er op het menu Turkse dolma en sarma!

Ingrediënten :

# gedroogde aubergines 40 tal , druivenblaadjes ( gedroogde aubergine breng ik van Turkije mee, maar denk wel dat er hier ook wel zijn in Turkse winkels.)

# 1 kg rijst

# 3 ajuinen

# twee bosjes peterselie

# 400 ml olijfolie

# 4 soeplepels tomatenpuree

# 2 soeplepel biber salça( heel pikante saus zoals harissa . Deze hoeft niet . Je voegt het bij als je graag pikant graag eet)

# zout en peper van elk een 1,5 koffielepel

# 3 soeplepels granaatappel siroop

 

 
 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.